Google Ads mi, SEO mu? Sorusunun cevabı,Dijital pazarlamanın temeli müşteri kazanmaya ve yatırım getirisi sağlamaya dayanır. Bu en önemli metriktir ve bu esasa göre dijital mecra ve kanalların performansı değerlendirilir.
Ortaya çıkan duruma göre ücretli veya ücretsiz trafik kanallarının marka konumuna sağladığı katkıdan pazarlama hedeflerini gerçekleştirme etkisine göre dijital pazarlama bütçesinin kanallar arasında yeniden dağıtımı yapılabilir.
içindekiler
ToggleGoogle Ads mi, SEO mu?
Ancak bunu veriye ve bir ön çalışmaya dayanmadan yapmak doğru değildir. Özellikle bu durum SEO ve Google Ads için söz konusuysa hangi tarafa daha fazla bütçe ayırmanız gerektiğine karar vermek daha zor olabilir.
Diğer bir ifadeyle bir kurum ve marka, her iki kanal üzerinde profesyonel çalışmalara yöneldikten sonra aldığı sonuçlara göre yeni bir pazarlama stratejisi geliştirmesinde fayda var.
Google Ads ve SEO Birbirine Rakip İki Kanal mı?
Google Ads ve SEO, birbirine rakip iki kanal gibi görünebilir. Ancak bunların farklılıkları olduğu kadar benzerlikleri de var.
Dolayısıyla kanalların birbirine zıt iki pazarlama aracı gibi düşünmek ikisi arasında seçim yapmaya zorlayabilir.
Google Ads, SEO için hangi anahtar kelimelere yönelmeniz gerektiği konusunda çok iyi fikirler elde etmenize yardımcı olur.
Aynı zamanda SEO da başarılı oldukça Ads üzerindeki tıklama başına maliyetler düşmeye başlar. Her iki aracın birbiri ile ilişkisini anlamak Ads ve SEO’nun beraber efektif şekilde kullanımına önemli katkı sağlar.
Google Ads ve SEO nasıl birlikte kullanılır?
Her iki kanal, birbirini destekleyen bir yapıya sahip. Sadece bunu ortaya çıkarmayı başaran Google ve SEO uzmanlarına ihtiyacınız var.
SEO çalışmaları sonucunda sayfalarınızın üst sıralarda yükselmesi potansiyel kitlenizi müşteriye dönüştürmeye yetebilir.
Ancak bu süreç sanıldığı kadar hızlı ve engelsiz değildir. Örneğin, organik sonuçlardan sitenizle etkileşime giren potansiyel alıcı hemen müşteriye dönüşmez.
Karar verme aşamasında olabilir ve araştırmalarına devam eder. Bu süreçte farklı tekliflerle karşılaşma ihtimali devam eder ve sitenizi ziyaret etmiş olsa bile sonuca farklı bir rakip site üzerinde ulaşması mümkündür.
Böyle bir durumda etkileşime girilen potansiyel alıcıya kendinizi hatırlatmak ve ona özel mesajlarla müşteriye dönüşmesini sağlamak için Google Ads Danışmanlığı hizmetini kullanabilirsiniz.
Bunun için sitenizle etkileşime girenlere özel Ads kampanyaları hazırlamak yeterlidir. Bu şekilde organik üzerinden gelen potansiyel alıcıyla Ads kampanyaları sayesinde takipte kalınır ve ikna edilerek rakipleri seçmesinin önüne geçilir.
Her iki kanalın birlikte kullanımı dijital pazarlama veya reklamcılığın ilkeleri arasında olan “etkili sıklık” kuralının çalıştırılması anlamına gelir.
Etkili sıklık, tek bir pazarlama kanalı üzerinden etkileşim kurmak yerine daha fazla kanal üzerinden sonuç almayı hedefleyen bir prosedür.
Dijital sahadaki rekabet dikkate alındığı zaman hedef kitleyle sadece ilk etkileşimi hedefleyen çalışmalar sonuç almanızı zorlaştırır.
Bunun yerine satın alma döngüsü veya sales funnel prosedürüne dayalı pazarlama stratejileri kurgulamak gerekir. SEO ve Google Ads buna katkı sağlayan iki önemli kanaldır.
Bunların efektif bir şekilde kullanımına dayalı senaryolar, markanızın müşteri kazanma becerilerine önemli ölçüde olumlu katkı sağlar.
SEO ve Google Ads Kanallarına Katkı Sunan Optimizasyonlar Nelerdir?
Hem Google Ads hem de SEO, web site kalitesini önemser ve sitenin kullanıcı deneyimine uygunluğunu denetler.
Bu kısımlarda hata ve eksikliklerin olması halinde her iki kanalda da başarılı çalışmalar yapmak zorlaşır.
Dolayısıyla Google Ads ve SEO, optimizasyon nitelikleri açısından da benzer olduğunu söylemek mümkün. İşte onlardan bazıları:
Hız optimizasyonu: Sayfa açılış hızı, organik sonuçlarda üst sıralarda yer almanın önemli bir kuralıdır. Aynı zamanda Google Ads için de hedef sayfanın hızlı şekilde açılması gerekir.
Bu durum kalite puanı üzerinde doğrudan etkilidir. Olumsuz bir site hızı, kalite puanını düşürür ve bu durum reklam sıralamasını etkiler.
SEO’da da sayfa sıralama kriteri olarak yer alan hız faktörü, Google Ads için de reklam sıralama faktörlerinden biridir.
Mobil sayfalar: Mobil uyumluluk sorunu yaşayan siteler, organik sonuçlarda üst sıralarda yer almaz.
Kullanıcılar siteyi hızlı şekilde terk eder ve bu durum site performansını düşürür. Google Ads için de durum aynıdır.
Sitenin mobil uyumlu olmaması halinde siteye ulaşan kullanıcı dönüşüm gerçekleştirmeden sayfayı terk eder. Reklam performansı olumsuz şekilde etkilenir.
Alakalı içerik: Kullanıcılar tarafından aranan anahtar kelime ile sayfa eşleşmesi oldukça önemlidir.
Aradığı içerikle ilgisi olmayan bir sayfaya yönlendirilen kullanıcı hemen çıkma oranlarını olumsuz şekilde etkiler.
Bu da organik sıralamalarda ilgili sayfanın yükselmesinin önünü kapatır. Google Ads için de reklam metni ile sayfa içeriği arasındaki alaka oldukça önemlidir. Aksi durumda reklam en alt sıralarda gösterilmeye başlar.
Güvenlik: SSL, iletişim, sertifikalar ve kullanıcı yorumları gibi parametreler güvenlik unsurlarından bazılarıdır. Bunlar SEO Danışmanı başarısını etkilediği gibi Google Adwords başarısını da etkiler.
Kullanıcı dostu siteler: Görselden içeriklere kadar siteyi oluşturan tüm öğelerin kullanıcı deneyimi dikkate alınarak bir araya getirilmesi gerekir.
Bu durum SEO ve Google Adwords çalışmalarına olumlu şekilde yansır. Örneğin, Google ile sitenize ulaşan kullanıcının küçük font gibi nedenlerden dolayı içeriği okumakta zorluk çekmesi siteyi terk etmesini tetikler.
Bu durum tasarımın kullanıcı dikkate alınmadan ayarlandığını veya ihmal edildiğini gösterir.
SEO ve Google Adwords Arasındaki Farklar Nelerdir?
İki kanal arasındaki farklar var. Söz konusu farklar şöyle:
Zaman: Google Adwords kampanya kurulumlarını yaptıktan sonra reklamınız en geç iki gün içerisinde onaylanır ve yayınlanmaya başlar.
Bu andan itibaren sitenize alakalı trafik çekmeye başlarsınız. SEO’da böyle bir durum mümkün değildir. Çalışmalardan alınan sonucu ölçümü için uzun vadeli bir süreç gereklidir.
Ücretlendirme: Google Adwords için anahtar kelime başına ücretlendirme söz konusudur. Ancak SEO için anahtar kelime başına ücret ödeme söz konusu değildir.
SEO’da profesyonel araçlara, danışmanlığa verilen ücretler en önemli giderler arasında.
Rekabet: Her iki kanal için de rekabet söz konusudur. Ancak Google Ads rekabetini aşmak için çok daha sağlam verilere sahip olursunuz ve muhtemelen kalite puanını yükselttiğiniz zaman reklamlarınız en süt sıralarda gösterilir.
SEO’daki rekabet kriterleri arama motoru algoritmalarına dayalıdır ve değişkendir. Sürekli takip edilmesi gerekir ve Google Adwords’teki gibi net değildir.
Bu konuda açıklanan kısmi algoritma ve elde edilen deneyimlere göre sıralama almaya çalışılır. Yine de bazı sektörlerde sıralama almak oldukça zorlaşır.
Fonksiyonellik: SEO, organik arama sonuçlarına yönelik bir çalışmayı ifade eder. Buna rağmen getiri açısından en önemli çalışmalardan birisidir.
Google Adwords ise arama ağındaki reklamlarına ek olarak Youtube, Gmail platformu, görüntülü reklamlarla Google ağına dahil sitelerde de hedef kitlenize ulaşmanıza yardımcı olur.
Süreklilik: Google Adwords, bütçenize bağlı olarak sürdürülebilir hale gelir. Bütçenizin bittiği andan itibaren reklamınız yayından kalkar.
Ücretli reklamlardan gelen dönüşümler azalır. SEO, 7/24 sitenize trafik kazandırır. Sıralamalarda dalgalanma olsa da ceza almadığınız sürece çok büyük trafik kayıpları yaşanmaz.
SEO’daki süreklilik de belirli kriterlere bağlıdır. İçerik pazarlamasına devam etmeniz, sıralama takipleri gibi çalışmaları sürdürmeniz gerekir.
Ölçüm: Google Ads kampanyalarınız aktif olduktan sonra reklam analizlerini ve ölçümlerini de yapabilirsiniz.
Bu da kısa sürede reklamınızı optimize etmeniz ve daha faydalı hale getirmenize yardımcı olur. SEO’da sonuçları anlık olarak takip etmek mümkün değildir. Belirli bir zaman geçmesi gerekir.
SEO ve Google Adwords: Nasıl Bir Yol İzlenmesi Gerekir?
Her iki kanal, dijital pazarlama açısından önemlidir. Bu nedenle birinden birini tamamen pazarlama planından çıkarmak doğru değildir.
Bunun yerine veriye dayalı olarak iki kanal arasında bütçe kullanımını pay etme yolunu tercih edebilirsiniz.
SEO ve Google Ads planlamasını birlikte yaparak sürece başlamak en doğru yaklaşımlardan biridir.
Bunun nedeni SEO çalışmaları uzun vadelidir. Bu süre zarfı içerisinde müşteri kayıpları yaşanır ve rakipleriniz potansiyel müşterileri sadık bir kitle haline dönüştürebilir.
Böyle bir durumun yaşanmasını engellemek açısından Google Adwords kampanyaları ile potansiyel kitle üzerinde çalışmalara start verebilirsiniz.
SEO çalışmaları devam ederken Google Adwords hem müşteri kazanmanıza hem de sitenizi hareketli tutmanıza yardımcı olur. Bu durumdan SEO çalışmaları pozitif yönde etkilenir.
Kanal performanslarını değerlendirin
Organik sonuçlarda yükselmeye başladıkça ve dönüşüm aldıkça iki kanal arasındaki performansı değerlendirme yoluna gidebilirsiniz.
Bu noktada kriter, elde edilen dönüşümlerdir. Organik sonuçlar açısından durum daha iyiyse SEO’da daha aktif olmayı seçebilir, Google Ads’i yardımcı bir araç gibi kullanabilir, bütçenizi SEO tarafında daha fazla değerlendirebilirsiniz.
Bazı durumlarda organik rekabet oldukça yüksektir. Sık sık sıralamada dalgalanma yaşanır ve bu durum organik dönüşümleri olumsuz yönde etkiler.
Böyle bir durumda Google Adwords dönüşümlerinin değeri çok daha fazla olabilir ve bütçenizi bu yönde daha fazla değerlendirmeyi seçebilirsiniz.