Google SEO Stratejisi, Google dijital dünyanın lideri konumunda yer alan en önemli arama motoru ve bu nedenle markalar açısından Google’da var almak kazanmakla eşdeğer.
Google sadece potansiyel kitleye ulaşmanıza aracı olan arama motoru da değil. Hedef kitlenizle ilgili birçok veri elde etmenize ve bunları pazarlama stratejinizi geliştirirken efektif bir şekilde kullanmanıza yardımcı bir veri toplama ve değerlendirme aracı.
içindekiler
Toggleİşletmenizi Büyütün: Google SEO Stratejisi
Google SEO Stratejisi, Ayrıca Google, internet dünyasındaki birçok davranışı takip eder, yorumlar, sınıflandırır ve paylaşır. Arama davranışlarından sezonluk değişimlere ve trendlere kadar Google ile elde edebileceğiniz birçok detay var.
Üstelik Google bu özellikleri sayesinde pazar araştırmasını etkili bir biçimde yapmanızı kolaylaştırır.
Tüm bunlar Google platformunu öne çıkaran faydalı yönler. Ancak bunları değerlendirmek için Google SEO Stratejisine sahip olmanızın önemi büyük.
Sitenizin Google açısından bir varlık ifade etmemesi veya Google’da görünür olmamanız halinde devasa platformun size vaat ettiklerine erişme imkanınız asla söz konusu değildir.
Google SEO ve Ads Çalışmaları Nasıl Planlanır?
Google, arama motoru pazarlama Google SEO Stratejisini şekillendirirken dikkate almanız gereken en büyük arama motorunu ifade eder.
Bu noktada iki husus çok önemlidir: Arama motoru optimizasyonu ve arama motoru reklamcılığı.
Google SEO Stratejisi de bu iki ayak üzerine dayanır ve entegre bir şekilde organize edildiğinde mükemmel sonuçlar almanıza yardımcı olur.
Üstelik Google, arama motoru pazarlamasını profesyonel şekilde yapmayı kolaylaştıran birçok araca sahip.
Google Ads, Google Trend, Search Console, Google Analitik, Etiket Yöneticisi ve raporlama gibi araçlar.
Tüm bunlar Google stratejisini yönlendirme ve planlamada etkin şekilde kullanılan kanallar arasında.
Google SEO ve Diğer Çalışmalar Nasıl Belirlenir?
Google üzerinde varlığınızı arttırmak amacıyla iki konuya odaklanmanız kaçınılmaz: SEO ve Google Ads… Bunların farkı, Google SEO Stratejisi ile daha uzun süreli bir strateji izlenir.
Google Ads ile kısa süre içerisinde hedef kitlenizi yakalamanız hedeflenir. Böylece arka planda SEO çalışmaları sürürken Google Ads Danışmanlığı sitenize alakalı trafik çekmeye ve potansiyel müşterilerinizle etkileşime girmenize yardımcı olur.
Bu durum SEO çalışmasının uzun süren etkilerinden kaynaklı dezavantajı ortadan kaldırmanın da en doğru yoludur.
Üstelik Google Ads ile kazanılan müşteriyi kaybetmeyi önleyici çalışmalarla sadık kitle oluşturabilirsiniz. Şimdi Google SEO Stratejisi belirlerken izlenmesi gereken yol şöyle:
- Google stratejisi için en önemli kaynak web sitenizdir. Dolayısıyla profesyonel görünüme sahip web sitenizin olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca web sitesinde arama motoru prosedürlerine aykırı kodlama gibi hataların olmaması gerekir. SEO çalışmasında bu tip hatalar tespit edilerek ayıklanabilir.
- Google SEO Stratejisi tarafına çalışırken bir uzmandan destek almayı asla ihmal etmeyin. Bu konuda en önemli detaylar anahtar kelime analizi ile doğru hedef kitlenizi ifade eden sorgulara ulaşmaktır. Ayrıca sitenizin on page SEO açısından da doğru anahtar kelimelere göre optimize edilmesi gerekir. Bu yönde SEO uzmanlarından destek alarak sitenizin profesyonel araçlar yardımıyla doğru şekilde yapılandırılmasını sağlayabilirsiniz.
- SEO konusundaki çalışmaların en önemli ayağını içerik pazarlama tarafı oluşturur. Bu hem web sitenizde üretilen içerik formatına karar vermeyi ifade eden hem de bu içeriklerin dağıtımına ilişkin stratejiyi oluşturan önemli bir süreçtir. Ayrıca içerik pazarlama formatına karar verilirken rakip analizlerinin yapılması ve sonrasında içeriklerin takip edilerek performansı konusunda durum değerlendirmeleri oldukça önemlidir. Bu içerikler, potansiyel müşterileri siteye çekmek adına en önemli kaynakları ifade eder.
- Hedef anahtar kelimelerdeki yükselme ve düşme gibi dalgalanmalar düzenli şekilde takip edilmesi gerekir. Sıralamadaki dalgalanmanın birden fazla nedeni olsa da genel olarak rakip SEO çalışmaları karşısında site içeriğinizin güncelliğini yitirmesi en önemli kriterler arasında yer alır. Dolayısıyla düzenli bir şekilde geriye dönük içeriğinizin optimize edilmesi gerekir. Bunun kolaylaştırmak için Search Console verilerini analiz ederek ilgili içeriğe erişen kullanıcıların hangi sorgudan geldiği ve ilgili sorguya içeriğinizin gerçekten cevap verip vermediğine odaklanmanız gerekir. Bazı durumlarda birden fazla sorgu ile içerik arasındaki eşleşmesi alakasızdır. Bu durumda içeriğinizi konumlamasında yanlışlık olduğunu düşünebilir ve müdahale etmeniz gerekir.
- SEO çalışması kapsamında içerik üretimi, bunların takip ve performanslarının ölçümü Google’da görünür olmayı sağlayan bir etkendir. Bunlara ek olarak genişleme çalışmasını da organize etmeniz gerekir. Genişleme, yeni anahtar kelime fırsatlarını takip etmek anlamına gelir ve bu durum sitenizin daha fazla alakalı kitleye ulaşması anlamında önemlidir. Bu duruma en çok yardımcı araçlardan biri Google Ads geniş eşlemeli reklam modelidir. Böylece fark etmediğiniz ama hedef kitlenizle ilgili anahtar kelime örnekleri hakkında bilgi sahibi olursunuz. Bu durum Google SEO Stratejisi Ads ve SEO tarafının entegre kullanımına da bir örnektir.
- SEO noktasında dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da Content Gap denilen içerik boşluklarıdır. İçerik pazarlama çalışması için strateji hazırlanırken rakip analizi sürecinde yapılması gereken içerik boşluğu analizi, profesyonel araçlar kullanılmadan etkili şekilde yapmak mümkün değildir. Bu yapılmadığı zaman rakipleriniz tarafından hedeflenen ama sizin açınızdan henüz fark edilmemiş kitlenizi kaçırma ihtimaliniz oldukça yüksek olur. Ancak içerik boşluklarını doldurmak suretiyle rakiplerin potansiyel müşterilerle etkileşim kurdukları alanda varlık gösterebilir, onlara ortak olabilirsiniz.
- Google Ads, çok kısa süre içerisinde alakalı trafik elde etmenizi sağlayan en önemli araçtır. SEO çalışmalarınız devam ederken müşteri elde etmek açısından arama ağı kampanyaları ile dijital reklamcılık alanına giriş yapabilirsiniz. Arama ağı reklamları, hangi anahtar kelimeleri müşteri potansiyeli açısından verimli olduğunu anlamanıza da yardımcı olur. Bunu anladığınız anadan itibaren SEO’da hedeflediğiniz anahtar kelimelere yenilerini ekleyebilirsiniz.
- Google Ads tarafında yapılması gereken en önemli çalışmalardan biri dönüşümler. Dönüşümleri kurmadan ve aktif etmeden kesinlikle reklam verme gibi bir hataya düşmemeniz gerekir. Bu konuda nasıl bir yol izleneceği konusunda Google Ads danışmanlarından yardım almanızda fayda var. Dönüşümler, doğru şekilde yapılandığı zaman Google reklamlarını optimize etmenizi ve en iyi çalışan reklama en çok bütçeyi ayırmanızı sağlar. Ancak yanlış kurulan dönüşümlerden dolayı bütçenizi hızla tüketirken hiçbir müşteri kazanamama gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca dönüşümler, makine öğrenimi açısından da önemli ve otomatik tekliflerin düzgün bir şekilde çalışmasına doğrudan etki eder.
- Google Ads yeniden pazarlama da Google stratejisi açısından öne çıkan bir diğer kampanya modelidir. Yeniden pazarlama, SEO veya dijital reklam kanallarından elde ettiğiniz etkileşimlerin devam etmesini sağlayan pazarlama modelidir. Google Ads ile başarılı yeniden pazarlama kampanyaları organize etmek mümkün. Üstelik sitenizle etkileşime geçenleri segmente ederek çok daha verimli bir çalışma yapılabilir. Örneğin, sitenizdeki ürünleri sepete ekleyenlere ayrı, ödeme sayfasına ulaşan ancak ödeme yapmayanlara ayrı yeniden pazarlama kampanyası oluşturmanız teklifleri özelleştirmenize yardımcı olur.
- Yeniden pazarlama kampanyaları için sitenizde yeniden pazarlama etiketini aktif etmeniz gerekir. Ayrıca sadece Google Ads üzerinden değil web sitenizdeki kullanıcı davranışlarını çok iyi bir şekilde analiz eden Google Analitik üzerinden de kitle oluşturup bu kitleyi Google Ads tarafına gönderebilirsiniz. Daha sonra analitik üzerinden oluşturduğunuz özel kitle için kampanya düzenleyebilirsiniz. Bu belirli bir hizmet sayfasını ziyaret eden veya form doldurma işlemini tamamlayan kişiler olabilir.
Bu 10 adım Google SEO Stratejisi temel yapı taşlarını oluşturur. Ama her bir nokta sektöre, markaya ve rekabete göre yeniden değerlendirmeye açıktır.
Örneğin, Google Ads tarafında tıklama başına ödemeniz gereken ücretin çok yüksek olduğu kelimelerde arama ağı reklamına çıkmayı tercih etmeyebilirsiniz.
Bunun yerine bütçenizi tamamen SEO tarafına aktarır, kısıtlı dijital pazarlama bütçenizi efektif bir şekilde değerlendirmeyi seçebilirsiniz.
Çünkü tıklama başına yüksek rakamlara ulaşılan sektörlerde gün içerisinde kayda değer tıklama almak için büyük harcamalar yapmak gerekebilir.
Bu da aylık bazda önemli bir Google Ads gideri demek. Bütçesi yeterli olmayan işletmeler açısından yüksek bütçeleri karşılamak mümkün olmayabilir.
Bazı durumlarda da Google SEO Stratejisine yatırım yapmak yerine farklı bir pazarlama kampanyası tercih edilebilir.
Örneğin, Google Trend üzerinden analizler yapıldığı zaman bazı ürünlere sezonluk talepler vardır ve bu ürünlerin satışı veya tüketimi belirli bir dönemle kısıtlıdır.
Bu tip ürünlerde SEO Danışmanı çalışması yapmak yerine doğrudan Google Ads kampanyaları ile sezonluk taleplerde ön plana çıkmak tercih edilebilir.
Ayrıca sezonluk ürünlerde Google Trend aracı yardımıyla talebin pik yaptığı dönem öncesinde Google SEO Stratejisi çalışmalarını planlayarak organik sonuçlarda da sırlama kazanmaya çalışmak mümkündür.